Savjet

Vako stvari stoje, mili moji. Njeki dan, posl’o meni, moj susjed napismeno kako valja spraviti pečenku onako po domaći, k’o veli na naš poznati posavski način. Svakom je vrabcu oduvijek bilo jasno kak’i smo mi, Posavci, majstori i znalci kad je riječ o pečenoj prasetini, jel’,... takorekuć, nije nam niko ravan. Evo šta nam viče iz Gornjana susjed dragi:

 

"Dragi Iko

 

Polako ali sigurno stigli smo u vrijeme kad se treba načiti, urediti i
ispeći pečenica-odojak.
Kako to sve uraditi ???
Evo nekoliko savjeta koji vam mogu biti korisni.
Na samom početku treba vam dobar ražanj, gledajte da bude erav ne
pravan, što siroviji to bolji, prilikom okretanja mora dobro škripati.
Domaće prase je najbolje zato nađite u selu lijepu manju pecenicu-kezme
ca.60-70 kg po mogućnosti sa što manje dlake, gledati da vlasnik koji
prodaje bude ćelav.
Kupiti je nekoliko dana prije, srediti papire rodovnicu i
markicu, prepisati je gruntovno i katastarski, znači 1:1.
Bez dobre vatre nema ni dobrog pečenja zato vam treba dovoljno suhi i
sirovi drva, ako ne budete uspjeli stići drva pripremiti slijedi ono:
"snađi se"!!!gdje drugo nego kod rodbine ili komšije.
Obavezno je "opaliti" ne šuriti, ošurena puca a opaljena ostaje saftasta.
Samu ceremoniju ređenja i nabijanja na ražanj najbolje je prepustiti
prvom komšiji-susjedu.
Naložiti vatru što bliže putu radi prolaznika: "neka svijet vidi".
Obavezno je konzumiranje i alkohola prilikom pečenja zaljevati pivom i
rakijom vlastito grlo a nipošto pečenicu.
Nastojati po svaku cijenu stati u žar i progoriti gumene čizme.
Slušati savjete drugi kad ćete skinuti sa vatre u suprotnom ostaće prijesna.
Kad bude pečena ne unositi u zatvorenu prostoriju, tj.ostaviti preko noći
vani neka i mačke omaste brkove.
Niste dobar majstor ako vam prilikom skidanja sa ražnja ne padne pečenka
na tlo u blato.
Kao domaćin nipošto vi da načmete pečenku, pustiti ženu neka ona to uradi
ali sa tupim nožem i još naglasiti koji dio da odvali.
Uredno narezati 5-6 kg pečenja, servirati na stol: "neka ima".
Kad ste sve to lijepo uradili poslužite se samo sarmom a pečenje
ostavite za sutra.“


DOBAR TEK

 

pozdravlja te tvoj susjed Pepo

01.10.2009